Onthulling Gedenkteken Vergeten Slachtoffers

Op 16 september 2016 werd in Den Dolder het gedenkteken voor de ‘Vergeten Slachtoffers’ van de Willem Arntsz Hoeve tijdens de Tweede Wereldoorlog onthuld.

Uitnodiging Onthulling Gedenkteken Vergeten SlachtoffersUit onderzoek dat de raden van bestuur van Altrecht en Reinaerde (beiden rechtsopvolgers van de Willem Arntsz Stichting) hebben laten verrichten, blijkt dat enkele honderden mensen door verwaarlozing en onder erbarmelijke omstandigheden, anoniem zijn gestorven. Bewust of onbewust hebben we hen daarmee uitgesloten van de geschiedenis van toen en uitgesloten van de betekenisvolle verhalen van nu. Met het onderzoek naar wie zij waren, wie zij zijn geworden, geven we hen hun gezicht terug, erkennen wij hun leven en de wederkerige betekenis voor anderen.

Omdat zij erbij horen.

Voor henzelf, voor hun familie en vrienden, voor de inwoners van Den Dolder en voor medewerkers van toen en nu is deze erkenning persoonlijk en maatschappelijk van groot belang. Het onderzoek naar de gebeurtenissen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld in en rondom de voormalige psychiatrische instelling de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder is nagenoeg afgerond. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in een boek dat op 3 februari 2017 zal verschijnen.

Bij zowel nabestaanden als ook medewerkers leefde al langer de wens om een gedenkteken nabij de de Willem Arntsz Hoeve op te richten. Het kunstwerk is ontworpen door Christoph Seijfferth en is onthuld door de burgemeester van Zeist en enkele nabestaanden.

Download